Viorel Corodescu COV

UMOR … LA HUMOR! …

Mă bucur că împreună cu Radu Bercea, George Gavrilean și Florin Sușinschi am fost nașii primului Salon de umor la Gura Humorului, bineînțeles alături de Vera Romaniuc, Constantin Logigan, Rodica Dominte, Marcel Mureșanu dar și de colegii mei de breaslă Vasile Crăiță – Mândră, Ștefan Popa Popa’s, Sorin Postolache, Gabriel Bratu, Mihai Pânzaru, Mihai Truică, de epigramiștii George Petrone, Cornel Udrea, Ștefan Stroe, Ion Cozmici, Ion Drăgușanul, ș. a..

La acest ceas aniversar (30 de ediții consecutive – cel mai longeviv și mai titrat salon românesc de umor ajuns și internațional), pot spune că am adunat în sacul meu 173. Ei reprezintă câteva povești înlănțuite și foarte importante pentru mine: 74 de ani de viață, 49 de toamne de caricatură publicată, 30 de ediții ale salonului humorean și 20 de ediții de când acord cu mare drag unor noi speranțe ale umorului desenat, premiul personal „COV”.

Ca ieșean, adoptat de bucovineni din 1972, când am venit la Suceava, sunt fericit că acest salon mi-a adus cele mai mari satisfacții, cu atât mai mult cu cât Gura Humorului și oamenii săi păstoriți de simpaticul primar umorist inginer Marius Ioan Ursaciuc, sunt pentru mine o a doua familie, alături de boema ieșeană care m-a format.

Chiar dacă COV – idul 19 nu ne-a permis să fim împreună la această aniversare, am satisfacția că pe acestă cale să fiu alături de humoreni pentru umorul de calitate în capitala umorului românesc. Așa cum glumeau câțiva amici solicitându-mi prognoza pandemică – eu semnând „COV” desenele, mă bucur de tot ce ne oferă Dumnezeu și nu regret nimic din ce a fost, și nici din ce n-a fost să fie.

Fie ca festivalul să dăinuie și să ne umple sufletele de veselie, și să râdem sănătos așa cum am făcut-o și până acum. Cu prietenie, vă trimit o imagine în acest sens.

VIOREL CORODESCU – COV

Stefan Popa Popas

Umor la… Gura Humorului – 30
De-a lungul a 30 de ediţii la Festivalul „Umor la… Gura Humorului” s-au perindat artişti de marcă, aducând un prestigiu nu numai oraşului, ci şi României, prin faptul că el a fost internaţionalizat şi are un loc binemeritat în peisajul concursurilor de satiră şi umor mari ale lumii.

Au fost momente grele când acest festival risca să se oprească, dar oameni inimoşi au pus umărul şi au reuşit ca în acest an să fie o ediţie jubiliară.
Doresc viaţă lungă acestui festival cu atât mai mult cu cât actualul primar, Marius Ursaciuc, a fost iniţiatorul, dar şi şeful trupei de umor din anii 1990-2000.

La mulţi ani!!
Ştefan Popa – POPA’S
Iulie, 2020

Mihai Pânzaru PIM

Treizeci de ani de umor la Gura Humorului, la Ochii, Urechile Inima Lumii

După cum e obiceiul în Bucovina, nu numai Nunta, dar şi Botezul, marchează un număr de naşi mai mulţi decât unu, cum se obişnuieşte prin alte părţi. Aşadar, se născuse imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, ideea unui festival de umor… la Gura Humorului. Printre aceşti naşi am fost şi eu, alături de Florin Suşinschi, Marcel Mureşeanu şi Rodica Dominte  din partea forurilor culturale judeţene, primăria Gura Humorului şi Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina.

Denumirea acestui festival parcă le stătea pe limbă iubitorilor de artă satirică şi voie bună literară. Existaseră, la acel moment propice, două premise  necesare : „Salonul umorului de la Suceava” ( since 1974 !) cu rang internaţional, şcoală exemplară de formare artistică pentru caricaturiştii bucovineni, şi pe de altă parte dorinţa de emancipare cultural- artistică a humorenilor, aceştia bazându-se pe grupul satiric actoricesc de succes „AZbest”, condus de Marius Ursaciuc  şi pe grupul valoros local  a caricaturiştilor  Florin Suşinschi, Radu Bercea, George Gavrileanu şi Teo Bocăneţ. Copăcel – copăcel, salonul humorean, cu cele două secţiuni, literatură satirică şi caricatură,  s-a ridicat uşor ,de la statut judeţean, la cel naţional şi apoi, firesc, la standard internaţional.

Pentru această performanţă, la care am pus şi eu umărul, am fost răsplătit, în anul 1999, de către Consiliul local orăşenesc Gura Humorului , primar domnul Alexandru Balău, cu titlul de „Cetăţean de Onoare”. Îmi face plăcere să trec în revistă nume importante de caricaturişti români prezenţi pe simezele humorene: Gabriel Bratu, Octavian Bour, Constantin Ciosu, Crăiţă Mândră Vasile, Horaţiu Mălăele,Mihai Boacă, Florian Doru Crihană, PopaS ( Academy),Olaş Doru Ghiocel, Constantin Papuc, George Licurici, Alexandru Bartfeld, Paula Şalar, Ovidiu Ambrozie Bortă-BoA, Mara Ungureanu,Iulian Dziubinschi,Sorin Ursan de la Clit,etc. Ars longa, vita brevis!  Au trecut în nefiinţă, între timp, apreciaţii regretaţi caricaturişti: George Gavrileanu, Sorin Postolache, Molnar Denes, Traian Furnea,Mihai Stănescu,Zebi Ianovici! Dintre scriitorii umorişti îmi face plăcere să-i amintesc pe Cornel Udrea, Ananie Gagniuc, Constantin Moldovan,  cât şi pe regretatut basarabean Efim Tarlapan…

Aniversarea celor 30 de ediţii se face în codiţiile impuse de pandemia de  COVID 19, adică on line, pe linia frontului de luptă informaţională dintre sistemele 4G şi 5G. Există un timp al umorului evidenţiat doar prin existenţa fizică şi spirituală a slujitorilor săi adevăraţi. Salonul s-a născut în România postrevoluţionară şi este aniversat acum în comunitatea U.E. Bravo nouă, felicitări tuturor, la mai mult şi la mai mare! Şi sub mască se poate râde cu gura până la urechi!

Mihai Pânzaru – PIM, grafician,Cavaler al artei, iulie 2020

Elvira Romaniuc

La împlinirea a treizeci de ani, vârstă a maturității, se cuvine a rememora câteva momente din existența unui FESTIVAL ce a devenit punct de reper pe harta umoriștilor lumii.

 Festivalul Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „Umor la… Gura Humorului” a debutat în anul 1991 din dorința de a valorifica, în manieră umoristică, denumirea orașului chiar dacă numele lui se datorează, de fapt, amplasării localității Gura Humorului la confluența râului Humor ( Repedea ) cu râul Moldova.

Așa cum spunea caricaturistul Albert Poch, acest loc „are, parcă, un nume predestinat sa fie rampă de lansare, tribună și adăpost pentru cei care s-au dedicat, iubesc si respectă arta de a râde cu folos”.

In mod cert, astăzi, există mai multe persoane/instituții care își revendică paternitatea Festivalului și, de altfel, cred că  fiecare are dreptate, contribuind pe măsura priceperii, a dragostei , a perseverenței, a dăruirii și a posibilităților financiare la nașterea și perpetuarea manifestării.

Consider, însa, că Festivalul n-ar fi existat dacă  aici, la Gura Hunorului, nu se găseau oameni talentați care s-au încumetat să înfrunte vremurile vitrege de până în decembrie 1989 folosind vârful peniței pentru a pune la colț nedreptățile, prostia, ignoranța, lipsa de respect sau răutatățile care ne guvernau existența. Riscându-și, chiar, libertatea.  Numele lor sunt George Gavrilean, Radu Bercea, Florin Sușinschi si Teo Bocăneț ale caror lucrări erau căutate/vânate, comentate și savurate cu aceeași plăcere/bucurie precum lucrările munteanului Mihai Stanescu.

Acesta a fost începutul. O idee materializată și susținută, în ani, de autoritățile locale în deplină colaborare cu instituțiile județene de resort și, începând cu  anul 2014, în colaborare cu localiatea soră și vecină – Mănăstirea Humorului – care și-a adjudecat secțiunea de literatură umoristică.

O perioadă de timp, Festivalul a avut trei secțiuni : caricatură, epigramă și interpretare artistică, la cea de-a treia componentă renunțându-se în momentul în care mișcarea artistică de amatori  a alunecat spre vulgaritate si indecență.

Astăzi, cele doua secțiuni în concurs sunt grafica satirică și litaratura umoristică ( epigramă și poezie) dar Festivalul Umor la… Gura Humorului a devenit, în timp, un eveniment cultural complex, cuprinzând, pe lângă secțiunile în concurs, spectacole umoristice susținute de mari actori de comedie, expoziții personale ale unor renumiți caricaturiști din întreaga lume, expoziții documentare ale revistele de umor din Europa, întâlniri cu scriitori renumiți, lansări de carte umoristică, expoziții de fotografie umoristică, demonstrații practice de portretistică umoristică (așa numitele „ateliere de grafică satirică”), recitaluri de epigramă, proiecții de comedii cinematografice, târguri ale meșteșugarilor șugubeți …

De la un eveniment de importanță regională, Festivalul a crescut la un Festival de importanță natională iar, din anul 2007, a devenit, cu adevărat, un Festival internațional cunoscut și recunoscut în întreaga lume. Glumind serios, obișnuim a spune ca lipsesc doar participanții din Antarctica. Dar, cum speranța nu moare niciodată …..

La ceas aniversar se cuvine a aduce mulțumire tuturor truditorilor care au făcut posibil ca inteligența românească din “Gura de rai” de la Gura Humorului să rezoneneze, de la o ediție la alta, până la hotară și, din gură în gură, dincolo de hotară: organizatorilor, sponsorilor, membrilor juriilor, artiștilor plastici (pictori, caricaturiști, graficieni ), scriitorilor, președintelui de onoare al Festivalului –Ștefan Popa Popa’S, concurenților,  colaboratorilor din mass-media, expozanților, tuturor “fețelor nevăzute” ( precum mașinisti, sunetiști și mulți alții ) și, nu în ultimul rând, publicului spectator si beneficiar.

Personal, sunt onorată că am făcut parte dintr-un asemenea mecanism, că am avut șansa de a cunoaște oameni cu totul și cu totul speciali, participanți la toate sectiunile și momentele Festivalului, șansa de a-mi face prieteni minunați aici, în țara mea, și în lumea largă, șansa de a nu-mi pierde speranța, de a continua a crede că oamenii adevartați există. Cred, cu toată tăria, ca cei buni, chiar daca nu sunt mulți, prin faptele lor, ne vor salva pe noi toți, vor salva omenirea. 

Dar, să nu ne culcăm pe-o ureche! Ei trebuie ajutați!

Elvira Romaniuc

Cornel Udrea

Un zîmbet în oglindă. Mă consider un veteran al festivalului humorean, am venit către prezent împreună, aducînd amintiri din viitor și imagini ale unei deveniri culturale, unice, personalizate, și inconfundabile. În timp, s-au perindat pe simeze, pe scena Casei de Cultură, în intimitatea creației literare, nume mari ale spiritualității noastre, și nu numai: Festivalul are pieptul încărcat de medaliile zîmbetului, conferite de colectivitatea gînditoare, de intelighenția ce a pus în joc toate atuurile sale, la vedere. Mii și mii de caricaturi, din aproape toate țările Lumii, mii și mii de epigrame, din toate colțurile istețimii cu duh, spectacole, cu sutele, desfășurări de forțe artistice, colective, cuprinse în cîntecul și dansul, populare.

De fiecare dată, reveneam cu patima descoperitorului de americi, și de fiecare dată, o găseam răsplătită. Ce face deosebit acest Festival? Implică, necondiționat, toată suflarea Cetății, și oamenii săi se mîndresc cu acestă sărbătoare de spirit, întîmpinîndu-și oaspeții cu pîinea și sarea sufletului. Reverberează și respiră alături comuna Mînăstirea Humorului. Doi Primari dedicați, o obște dedicată, o organizare fără cusur, centrată pe truda celor de la Muzeu.

În urmă cu niște ani am trăit bucuria de a fi numit și consacrat „Cetățean de onoare” al Orașului Gura-Humorului. De aceea și din alte mii de motive, îmi trec acest Titlu, în biografie, la loc de cinste. 30 de ani din viața mea și din existența acestui Oraș: undeva la poale de Subarini sufletele ni se întîlnesc …

Cornel Udrea

Constantin Moldovan

Despre „Umor la…Gura Humorului” nu pot vorbi decât cu entuziasm, mai ales că – de vreo câțiva ani – contribuim și noi, cei din comuna Mănăstirea Humorului, la buna desfășurare a acestui festival deosebit, în calitate de parteneri pe segmentul ,,literatură umoristică’’.
Împreună dorim să promovăm zona cu tot ceea ce are mai bun și mai frumos, cu oamenii ei primitori, harnici, credincioși, iubitori de neam și păstrători de tradiții.

De-a lungul timpului au fost prezente aici, la Humor, toate marile nume ale scrisului umoristic, ale graficii satirice, aceste personalități povestind, la superlativ, despre locurile binecuvântate de Dumnezeu din acest colț de țară.
Nu sunt multe evenimentele de gen – și nu numai – care să numere 30 de ediții…Tocmai de aceea se cade, cu respectul cuvenit, să mă înclin în fața inimoșilor ce au pus umărul, an de an, la creșterea prestigiului acestui festival de poveste și să aduc un pios omagiu celor care – organizatori, membri ai juriului sau participanți – ne zâmbesc, acum, din stele.

Prieteni dragi, având convingerea că ne vom revedea aici, în Bucovina, pentru a continua să scriem pagini de neuitat în suflete și gânduri, mă rog Creatorului să fiți dăruiți cu sănătate și inspirație.

Încrezător, prieten cu Fortuna,
Vă adresez salutul meu de dor
Și vă invit, la fel ca-ntotdeauna:
Veniți în Bucovina…La Humor!

Festivalului nostru îi doresc, vorba prietenilor polonezi, ,,sto lat’’(100 de ani)…Și mai mult decât atât! ?
Vivat!

prof. Constantin Moldovan,
primarul comunei Mănăstirea Humorului, județul Suceava